be nyheder

 

Lynnedslag kostede 3 køer livet og slog masser af relæer fra

I sidste uge af august ramtes landsdelen af et voldsomt uvejr, og det gik hårdt for sig. Vores driftschef, Brian Bryrup, blev i anledningen interviewet af TV MidtVest. For som virksomed med elektrikerservice har vi selvfølgelig haft ekstra travlt i dagene efter.

Efter sigende blev det i vores landsdel til hele 300 lynnedslag natten mellem tirsdag og onsdag i uge 35. Dette fik især konsekvenser for en landmand i Thorning, rapporterede TV MidtVest. Tre af hans køer døde nemlig som følge af uvejret. Heldigvis var de øvrige, indrapporterede skader knapt så alvorlige, men de gav travlhed hos især elinstallatører som os. Konkret rykkede vi ud til 34 hustande med relæer, som var slået fra.

Se evt. omtalte TV-indslag om uvejret, hvor Brian medvirker i interview:

TV MidtVests interview med Brian


3 gode råd i uvejr med lyn og torden:

  • Søg indendørs
    Du er i størst sikkerhed indenfor. Luk døre og vinduer, rør ikke ved noget elektrisk og træk gerne stikkene ud på dine elektriske apparater. Så undgår du, at de brænder sammen, hvis lynet skulle slå ned. Har du ikke mulighed for at søge ly indenfor, skal du forsøge at gøre dig så lille som muligt, da lynet går efter alt højtragende. Sæt dig i hug; herved har du mindst mulig jordforbindelse. 

  • Tag bilen
    Det er en myte, at cykeldæk i gummi kan afhjælpe lynnedslag. Til gengæld kan du roligt tage bilen. Den er af metal og vil faktisk holde dig beskyttet, bare du holder vinduer og døre lukkede.

  • Hold dig fra vandet
    Det er farligt at svømme og sejle, når det lyner og tordner. Lynet slår dog ikke ned hyppigere på vandet end på landjorden. Det farlige er, at der på vandet er relativt få, højtragende elementer, så de - der måtte være - er særligt udsatte. Befinder du dig alligevel på fx en sejlbåd, er det bedste råd at gå i kahytten, ligesom du ikke skal røre ved bl.a. masten.